Vrumona, 70 jaar ondernemerschap.

1945

Oprichting N.V. Vitam Vruchtenproducten Maatschappij door Anton van Dam
Op 16 juni 1945 richtte Anton van Dam de N.V. Vitam Vruchtenproducten Maatschappij op: een samenwerking tussen enkele honderden kleine, zelfstandige frisdrankenfabrikanten. Het fabriekspand was aan de Wijde Doelen 2 te Utrecht. In het begin was het bottelen van Victoria-water uit Duitsland de belangrijkste activiteit van de jonge onderneming. Een hot issue in deze tijd was dat suiker niet zomaar verkrijgbaar was voor limonadeboeren. De samenwerkende boeren wilden niet alle suiker in het samenwerkingsverband steken, omdat ze meer konden verdienen als ze het doorverkochten aan bakkers. De boeren maakten elk hun eigen producten en er was dus nog geen eigen overkoepelend Vitam product.


1947

Vitam wordt K.A.D., productie van 1,5 miljoen flesjes bereikt
Een conservenfabriek heette al Vitam, waardoor de naam veranderde in het Koolzuurhoudende Alcoholvrije Drankenbedrijf. In het begin moest K.A.D. het vooral hebben van loonbotteling en de productie van appelsap en gazeuse. In dit jaar werd al snel een productie van 1,5 miljoen flesjes bereikt, mogelijk gemaakt doordat een aantal deelnemers hun suikertoewijzing aan de Bedrijfscentale afgestaan hebben. Onder de merknaam Vrumona werden de smaken sinas, cassis en ananas verkocht. Vrumonade-ananas was erg populair, alleen was voor de bereiding wel veel suiker nodig.

1949

Eenjarige licentie Pepsi Cola productie, start bouw nieuwe fabriek
In dit jaar kreeg Vrumona een eenjarige licentie van PepsiCo om Pepsi Cola te produceren. Het aantal afnemers groeide en al snel kon de bestaande fabriek het niet meer bijbenen. Extra machines met een grotere productiecapaciteit bleken een tijdelijke oplossing. Door de hoge eisen vanuit de internationale onderneming voldeed de bestaande fabriek in Utrecht niet meer en werd er gestart met de bouw van een nieuwe fabriek.


1950

Start succesvolle samenwerking met Heineken
Een belangrijk jaar voor de jonge onderneming. Met Heineken en Amstel werd overeengekomen dat beide brouwerijen zich terugtrokken uit de productie van koolzuurhoudende en alcoholvrije dranken en hun limonadebelangen inbrachten in de N.V. Bedrijfscentrale. Dit betekende de start van een succesvolle samenwerking van K.A.D. met Heineken.


1951

Opening nieuwe fabriek
De nieuwe fabriek in Bunnik werd medio 1951 officieel geopend: een hoogtepunt! Met de verwerking van 300.000 flessen frisdrank per uur en de eerste fabriek die volledig gepalletiseerd was, werd de fabriek in Bunnik de modernste fabriek van West-Europa.

1953

Van K.A.D. naar Vrumona 
Op 1 januari 1953 werd de reeds bestaande samenwerking bierbrouwerij/limonadefabriek officieel bezegeld met de oprichting, door Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij N.V. en de N.V. Bedrijfscentrale voor het koolzuurhoudende en Alcoholvrije Drankenbedrijf, van de N.V. Vrumona. 

Vanaf nu ging de onderneming verder onder de naam Vrumona, een naam die ontstaan was uit het woord VRUchtenliMONAde.

 

1968

Vrumona wordt onderdeel van Heineken
Na overname van alle aandelen werd Vrumona in 1968 onderdeel van Heineken N.V.