Vrumona_logo

Consumentenservice

Vrumona heeft diverse soorten frisdranken en bronwaters. Veel vragen die ons gesteld worden gaan over de bijdrage van frisdranken aan een verantwoorde levensstijl. Hopelijk vind je hier het antwoord op je vraag.

Water 

Het lichaam bestaat voor ongeveer tweederde uit water. Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassen persoon in Nederland gemiddeld zo'n 1,5 liter vocht per dag nodig heeft. Mensen boven de 65 jaar moeten zelfs zorgen voor zo'n 1,7 liter vocht per dag. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders die norm niet haalt. De frisdranken en bronwaters van Vrumona leveren allemaal een positieve bijdrage aan de vochtinname. Het water dat Vrumona gebruikt voor de frisdranken is bronwater of mineraalwater.

Voedingswaarde

Op de etiketten van de (fris)dranken van Vrumona staan voedingswaardedeclaraties. Het is een opsomming van de hoeveelheid:

  • energie (weergegeven in kilocalorieën en/of kilojoules)
  • eiwitten
  • koolhydraten
  • vetten

Aangezien 'regular' frisdranken alleen koolhydraten in de vorm van suikers bevatten maar geen vetten en eiwitten is in de tabel op de frisdranken alleen de informatie over energie en koolhydraten weergegeven. Tevens zijn voor 'light' frisdranken in de tabel de energie en koolhydraten weergegeven. Ook 'light' frisdranken bevatten geen eiwitten en vetten.

Lees verder

Allergiewijzer

Mocht u vragen hebben over een allergeen, neemt u dan contact op met Vrumona Consumenten Service: per e-mail of telefonisch: 0800-8786662 (gratis, niet bereikbaar per mobiele telefoon).

GDA

Wat is GDA precies? 

De GDA (Guideline Daily Amounts) of Dagelijkse Voedingsrichtlijn is een vrijwillig initiatief van producenten van voedingsmiddelen in Europa.

Het is een Europees initiatief, geïntroduceerd in België door de Federatie Voedingsindustrie (FEVIA). De GDA gaat in dezelfde richting als de andere initiatieven die genomen worden door de producenten om evenwichtige voedingskeuzes te stimuleren. Alle fabrikanten van voedingsproducten – of het nu gaat om brood, dranken, kaas, koekjes of bereide maaltijden – kunnen ervoor kiezen om de GDA aan te geven op hun verpakkingen.

De basiswaarden voor de GDA  

De waarden voor de GDA zijn gebaseerd op de officiële Europese aanbevelingen inzake voeding en gezondheid (Eurodiet, 2001). De dagelijkse richtlijnen voor een volwassene vermeld in de GDA op de verpakkingen zijn gebaseerd op volgende waarden: 

Energie                         2000 kcal 
Suikers                          90g 
Vetten                           70g 
Verzadigde vetten         20g 
Natrium                         2,4g    (zout: 6g)
 
Noot:
De GDA is een richtlijn, berekend voor de volwassen bevolking. Ze komt overeen met de dagelijkse behoefte aan voedingsmiddelen van een vrouw ouder dan 18 jaar, in goede gezondheid en met een matige fysieke activiteit. Deze komt overeen met 2000 kcal per dag (EFSA).

VoedingsstoffenDe GDA (Guideline Daily Amounts) of Dagelijks Voedingsrichtlijn informeert u over de hoeveelheid energie (calorieën of kcal) die een product bevat, net als over de hoeveelheid suikers, vetten (waaronder ook verzadigde vetten) en natrium (zout), voedingstoffen die bijzondere aandacht verdienen. 

Bron: GDAinfo.be

Bewuste_keuze_logo

Ik kies bewust

Stichting Ik Kies Bewust (IKB) stimuleert gezondere voeding in Nederland en heeft daarbij twee uitgangspunten. Allereerst worden de consument, door een eenvoudig herkenbaar logo, geholpen om gezondere keuzes te maken. Door het logo kan men binnen bepaalde categorieën reguliere producten vervangen door gezondere producten, waardoor minder verzadigd vet, transvet, zout en suiker wordt ingenomen. 

Daarnaast stimuleert het initiatief productinnovatie door producenten, zodat ons eten en drinken uiteindelijk minder verzadigd vet, transvet, toegevoegd suiker en zout bevatten.

De belangrijkste taken van de Stichting zijn het beheer van het Ik Kies Bewust-logo in Nederland en controle op het gebruik van het logo. Daarnaast vindt Ik Kies Bewust het belangrijk dat consumenten en bedrijfsleven goed worden geïnformeerd.

Meer informatie over IKB vindt u op: www.ikkiesbewust.nl
Lees verder

Klokhuis

Hoe maak je van echte sinaasappelsap sinaslimonade?

 
Get Microsoft Silverlight

Bekijk de video in andere formaten.